Dünya’da tescil sistemi olan tüm ülkelerle çözüm ortaklarımız aracılığı ile başvurular yapılabilmektedir. Bir ülkede tescil alınabilmesi için o ülkede kayıtlı resmi vekiller aracılığı ile işlem yapılması gerekir.
Hem başvuruların yapılması, hem var olan tesciller üzerinde değişiklikler yapılması hem de yurt dışında açılacak davalar ile ilgili hukuki hizmetin verilmesi konusunda profesyonel şekilde destek vermekteyiz.
Yurt dışında tescil alınmak istenen tüm ülkelere ayrı ayrı veya uluslararası anlaşmalar vasıtasıyla başvuru yapılabilir. Yapılmış olan bir tescil sadece ilgili ülkeyi bağlar. Farklı bir ülkede markanın,ürünün taklit edilmesini engelleyemez.
Öncelikle tescil alınmak istenen ülkeler belirlenerek hangi sistemde başvuru yapmanın avantajlı olduğu tespit edilir. Yurt dışı marka tescili için genellikle uygulanan başvuru şekilleri şunlardır
BİREYSEL BAŞVURU : İstenilen her ülkede çözüm ortağı vekil firmamız aracılığı ile başvuru yapılmaktadır. Her ülkenin kendi prosedürüne göre tescil işlemleri yürütülmektedir.
AVRUPA TOPLULUĞU MARKASI (CTM) : Avrupa Birliği üyesi ülkeler için geçerlidir. Topluluk marka başvurusuna direk Türkiye’den bir başvuru yapılamamakta, üye ülkelerden herhangi birinden bir vekil firma bulunarak başvuru yapılmaktadır
MADRİD PROTOKOLÜ:
Madrid Sistemi, dünya çapında ticari markaların kaydedilmesi ve yönetilmesi için uygun ve uygun maliyetli bir çözümdür. Tek bir başvuru da bulun ve 123 ülkeye kadar koruma başvurusunda bulunmak için bir dizi ücret ödeyin. Tek bir merkezi sistem aracılığıyla küresel ticari marka portföyünüzü değiştirin, yenileyin veya genişletin.
Madrid Protokolü kapsamında imzacı olan ülkede geçerli olan bir sistem olup, Türkiye bu sisteme 1 Ocak 1999 tarihi itibarı ile tam üyedir. Madrid Protokolü başvuruda en çok kullanılan ve en az maliyetli uluslararası marka tescil başvurusu şeklidir.
WİPO FİYATLARI-SİSTEME GİRİŞ ÜCRETLERİ
Uluslararası bir ticari marka tescilinin maliyeti, temel ücreti (653 İsviçre Frangı; veya renkli bir marka için 903 İsviçre Frangı*) ve markanızı nerede korumak istediğinize ve kaç mal ve hizmet sınıfının kaydınız tarafından karşılanacağına bağlı olarak ek maliyetleri içerir.
Örneğin, 16 Şubat 2018’de Hindistan ve Avrupa Birliği’nde renk öğesi olmayan bir ticari markayı bir ürün sınıfı için bir ürün sınıfı için, toplam maliyet 1’698 İsviçre Frangı [653 temel ücret + 148 (Hindistan’da bir sınıf) + 897 (Avrupa Birliği’nde bir sınıf)] olacaktır.
Uluslararası bir ticari marka tescili aldıktan sonra, coğrafi kapsam kapsamının genişletilmesi, ticari marka portföyünüzün değiştirilmesi veya yenilenmesi için ek ücretler uygulanır.
YURTDIŞI TASARIM TESCİLİ :
Öncelikle tescil alınmak istenen ülkeler belirlenerek hangi sistemde başvuru yapmanın avantajlı olduğu çıkarılır. Endüstriyel Tasarım tescili için genellikle uygulanan başvuru şekilleri şunlardır :
BİREYSEL BAŞVURU : İstenilen her ülkede partner vekil firmamız aracılığı ile başvuru yapılmaktadır. Her ülkenin kendi prosedürüne göre işlemler yürümektedir.
TOPLULUK TASARIMI (HAGUE) : HAGUE Protokolü kapsamında imzacı olan ülkede geçerli olan bir sistemdir. Başvuru için en çok kullanılan ve en az maliyetli uluslar arası endüstriyel tasarım tescil başvurusu şeklidir.
LAHEY ANLAŞMASI : Lahey Endüstriyel Tasarımların Uluslararası Tescil sistemi, tek bir uluslararası başvuru yoluyla 91 ülkeyi kapsayan 74 sözleşme partisinde 100’e kadar tasarımın kaydedilmesi için pratik bir iş çözümü sunmaktadır.
YURTDIŞI PATENT BAŞVURUSU :
Her patent ve faydalı model tescil edildiği ülkede koruma sağlamaktadır. Uluslar arası başvurular için bazı anlaşmalar bulunmaktadır. Fakat Faydalı model başvurusu için herhangi bir anlaşma bulunmamaktadır. Eğer buluşunuzu yurt dışında da tescil ettirmek istiyorsanız Türkiye’de faydalı model değil de patent başvurusu yapmanızda fayda vardır, çünkü bazı ülkelerde faydalı model tescili söz konusu değildir.
Öncelikle tescil alınmak istenen ülkeler belirlenerek hangi sistemde başvuru yapmanın avantajlı olduğu çıkarılır. Patent veya Faydalı Model tescili için genellikle uygulanan başvuru şekilleri şunlardır;
BİREYSEL BAŞVURU : İstenilen her ülkede partner vekil firmamız aracılığı ile başvuru yapılmaktadır. Her ülkenin kendi prosedürüne göre işlemler yürümektedir.
PATENT İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI(PCT) : Patent İşbirliği Anlaşması kapsamında imzacı olan ülkede geçerli olan bir sistem olup, Türkiye bu sisteme 1 Ocak 1996 tarihi itibarı ile tam üyedir. PCT başvuruda en çok kullanılan ve en az maliyetli uluslar arası patent tescil başvurusu şeklidir. Çünkü araştırma ve inceleme tek bir merkezden yapılmakta, diğer pek çok ülke tarafından kabul edildiği için başvuruda bulunulan ülkelerde ayrı araştırma yapma gereği duyulmamaktadır.
Patent İşbirliği Anlaşması (PCT) başvuru sahiplerine buluşları için uluslararası alanda patent koruması arayışında yardımcı olur, patent ofislerine patent verme kararlarında yardımcı olur ve bu buluşlarla ilgili çok sayıda teknik bilgiye kamu erişimini kolaylaştırır
PCT altında bir uluslararası patent başvurusu yaparak, başvuru aynı anda ülkelerin çok sayıdabir buluş için koruma arayabilirsiniz.
AVRUPA PATENT SÖZLEŞMESİ (EPC) : Avrupa Patent Sözleşmesi kapsamında imzacı olan ülkede geçerli olan bir sistem olup, Türkiye bu isteme 1 Kasım 2000 tarihi itibariyle tam üyedir. Sadece Avrupa Birliği ülkerinde başvuru yapılmak isteniyorsa tercih edilmelidir.
MADRİD PROTOKOLÜ’NE ÜYE ÜLKELER HANGİLERİDİR :
AG Antigua ve Barbuda KP Kuzey Kore
AL Arnavutluk KR Güney Kore
AM Ermenistan LI Lihteştayn
AT Avusturya LR Liberya
AU Avustralya LS Lesoto
AZ Azerbaycan LT Litvanya
BA Bosna Hersek LV Letonya
BG Bulgaristan MA Fas
BH Bahreyn MC Monako
BT Butan MD Moldova
BQ Bonaire, Saint ME Karadağ
BW Bostwana MG Madagaskar
BX Benelüks (Belçika, Hollanda,Lüxemburg) MK Makedonya
BY Belarus (Beyaz Rusya) MN Moğolistan
CH İsviçre MZ Mozambik
CN Çin NA Namibya
CU Küba NO Norveç
CY Kıbrıs Rum Kesimi OM Umman
CW Curaçao PL Polonya
CZ Çek Cumhuriyeti PT Portekiz
DE Almanya RO Romanya
DK Danimarka RS Sırbistan
EE Estonya RU Rusya
EG Mısır SD Sudan
EM Avrupa Topluluğu SE İsveç
ES İspanya SG Singapur
FI Finlandiya SI Slovenya
FR Fransa SK Slovakya
GB İngiltere SL Sierra Leon
GE Gürcistan SM San Marino
GH Gana ST Sao Tome ve Principe
GR Yunanistan SY Suriye
HR Hırvatistan SZ Svaziland
HU Macaristan SX Saint Martin
IE İrlanda TM Türkmenistan
IR İran TR Türkiye
IS İzlanda UA Ukrayna
IL İsrail US ABD
IT İtalya UZ Özbekistan
JP Japonya VN Vietnam
KE Kenya KZ Kazakistan
KG Kırgızistan ZM Zambiya