
TASARIM TESCİLİ NASIL ALINIR ?
Tasarım; bir ürünün bütünü veya bir parçası üzerinde bulunan çizgi, desen, şekil gibi insan duyuları ile algılanabilen özelliklerinin oluşturduğu bütündür.
Endüstriyel Tasarım Tescili: Endüstriyel yolla veya elle üretilen her türlü ürünün dış görünümünün koruma altına alınmasını sağlayan bir sistemdir. Bir ürünün fonksiyonel kısmı patent ile korunurken, dış görünümü ve şekli tasarım tescili ile korunur.
Tasarım Tescilinin Önemi; bir tasarımın tescillenmesi demek, ürüne kimlik kazandırılması, tasarımın o kişiye ait olduğunun garanti altına alınması demektir. Olası taklit durumlarında, tescil sahibinin hukuksal alanda haklarını arayabilmesi demektir.
Endüstriyel Tasarımlarda aranan iki kriter bulunmaktadır:
1. Yenilik; Tasarımı yapılan bir ürünün aynısı, başvuru veya rüçhan tarihinden önce dünyanın herhangi bir yerinde kamuya sunulmamış ise o tasarım yeni kabul edilir.
2. Ayırtedicilik; Bir endüstriyel tasarımın bilgilenmiş kullanıcı üzerinde bıraktığı genel izlenim ile, başka bir tasarımın aynı kullanıcı üzerinde bıraktığı izlenim arasında fark bulunuyorsa bu tasarım ayırtedici niteliğe sahiptir diyebiliriz.
TASARIM TESCİL AŞAMALARI NELERDİR ?
Başvuru sahipleri öncelikle tescilini almak istedikleri ürüne ait yenilik ve ayırt edici niteliği net olarak gösteren resimleri ortaya koymalıdır. Bu resimler, ürünün farklılık taşıyan ve tescile konu olan bölümlerini net olarak anlatabilmelidir. Bazı durumlarda ek resimlerle de yenilik taşıyan bölümler koruma altına alınabilir.
Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan tasarım başvuruları, Kurum tarafından yaklaşık 2-3 ay gibi bir süreliğine incelemeye tabi tutulur. İnceleme aşamasının olumlu olması halinde tasarım, tescil edileceği yönünde 3 ay süreliğine üçüncü şahısların dikkatine ilan edilir. Bu süreç içerisinde itiraz edilmeyen tasarımlar, takriben 6-8 ay sonra Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından kesin olarak kabul edilerek belgeye bağlanır.
İlan (askı) süresi içerisinde itiraz edilen tasarımlarda ise, Kurum tasarım başvuru sahibine yapılan itirazın bir kopyasını göndererek, yapılan bu itiraza karşı gerekçeli görüşler var ise 1 ay içerisinde bildirilmesini ister. Aksi takdirde kararın, itiraz sahiplerinin itirazı doğrultusunda değerlendirilerek verileceğini bildirir.
Yapılan itiraz Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu (YİDK) tarafından karar verilerek sonuca bağlanır. İtirazın reddedilmesi durumunda Tasarım Tescil Belgesi düzenlenerek başvuru sahibine verilir. İtirazın tamamen yada kısmen kabul edilmesi halinde ise söz konusu ürün tasarımı ve/veya tasarımları iptal edilir.
Tasarım Tescil işlemleri ile ilgili sorularınız için İletişim Formunu doldurabilir yada detaylı bilgi için merkez ofisimizle irtibat kurabilirsiniz.
TASARIM TESCİL YENİLEME İŞLEMLERİ
Tescilli bir tasarımın koruma süresi, tescil tarihinden itibaren 5 yıl’dır. Bu süre, 5’er yıllık dönemler halinde yenileme yapılmak koşuluyla toplam 25 yıl uzatılabilir. 25 yıldan sonra tasarım kamuya mal olur ve herkesçe üretilebilme hakkını kazanır.
Tescil tarihinden itibaren 5 yıl sonrasına isabet eden periyotlardaki; yıl, ay ve gün olarak 6 ay öncesinde yenileme başvurusu yapılabilir. Bu sürenin kaçırılması halinde tescil sahiplerine 6 aylık ek bir süre tanınır. Bu sürenin de kaçırılması durumunda tasarım tescili hükümsüz olur.
Tasarım Yenileme işlemleri ile ilgili sorularınız için İletişim Formunu doldurabilir yada detaylı bilgi için bizimle irtibat kurabilirsiniz.
TASARIM TESCİLİ GEREKLİ EVRAKLAR :
Tasarım Şirket Adına Alınacak ise ;
Müracaatı yapılacak olan ürünün fotoğrafları
Vergi Levhası fotokopisi
Başvuru Formu (Şirket bilgileriniz doğrultusunda tarafımızca hazırlanacaktır)
Marka Şahıs Adına Alınacak ise ;
Müracaatı yapılacak olan ürünün fotoğrafları
T.C Kimlik fotokopisi
Başvuru Formu (Firma bilgileriniz doğrultusunda tarafımızca hazırlanacaktır)
Tasarım Tescil işlemleri ile ilgili sorularınız için İletişim Formunu doldurabilir yada detaylı bilgi için bizimle irtibat kurabilirsiniz.